Néhány embernél fáradtságot és különös eredetű fájdalmat okoz vagy felborítja a hormonális egyensúlyt. Ennek az lesz az eredménye, hogy nagyon sok embert félre fognak diagnosztizálni.

Az EBV-nek több mint 60 típusa van jelen, ezért bármilyen betegség hátterében állhat. Az orvosok ritkán ismerik fel, hogy kismilliónyi rejtélyes betegség mögött EBV fertőzés áll.

A vírus terjedhet cseppfertőzéssel, testnedvekkel, vérfertőzés utánján, gyakorlatilag bárhonnan el lehet kapni. Az EBV-nek négy stádiuma van, a kettes stádiumban a leginkább fertőző.

 1. Egyes stádium: 

Ha elkapjuk az Epstein vírust, akkor a kezdeti alvó állapotban a véráramban utazgatva nem tesz mást,csak lassan szaporodik, hogy kellő számban jelen legyen és várja a pillanatot, amikor beindíthatja a közvetlen fertőzés fázisát. Ha a testünkből kiürülnek az olyan nélkülözhetetlen tápanyagok,mint a B12- vitamin vagy a cink, akkor a vírus megérzi a stresszhez kapcsolódó hormonok jelenlétét és ezt a pillanatot használja ki a cselekvésre. Az EBV gyakran akkor lép, amikor jelentősebb hormonális változáson megyünk keresztül: pubertáskorban, terhesség vagy menopauza idején. Bevett forgatókönyv, hogy szülés közben aktiválódik. Az anya szülés után különböző tüneteket észlelhet, például fáradtságot, különböző fájdalmakat és depressziót. Ebben az esetben az EBV nem a gyengeséget használja ki, hanem hogy a hormonok nagyszerű élelemforrást biztosítanak- a hormonok nagy mennyisége váltja ki a cselekvést. Az első fázis, amikor megerősödik és az ideális kitörési lehetőségre vár. Ez eltarthat hetekig, hónapokig vagy akár évekig is.bA vírus ebben az egyes stádiumban különösen sebezhető, mivel azonban ilyenkor vizsgálatokkal nem mutatható ki és tünetet sem okoz, általában nem tudunk róla.

2. Kettes stádium:

Az egyes stádium végén az Epstein-Barr-vírus készen áll arra, hogy harcba szálljon a testünkkel. Ekkor alakul ki a mononukleózis, ami egy nyaki nyirokcsomó duzzanattal, magas lázzal, máj- és lépmegnagyobbodással járó súlyos betegség. Orvosi körökben azonban nincsenek tisztában azzal, hogy minden mononukleózis eset csak kettes stádium. Utána induk csak az igazi “buli”!

Ebben a stádiumban a legfertőzőbb a vírus. Az immunrendszer háborúba kezd a vírussal. Azonosítósejteket küld a vírussejtek “felcímkézésére”, ugyanakkor katonasejteket is küld, hogy felkutassák és megöljék a felcímkézett vírussejteket. Hogy ez a csatározás mennyire lesz komoly, az személyenként változik, mert mindenki más és attól is függy, hogy milyen törzset kaptunk el.

A betegség leverhet kimerültséggel, torokfájással, lázzal, fejfájással és akár hónapokig is eltarthat. Ebben a fázisban keresi meg az EBV az otthonát a szervezetünkben, ráront valamelyik fő szerünkre, általában a májra vagy a lépre. Szeret ezekben megtelepedni, mert a higany, a dioxionok és egyéb toxinok hajlamosak felhalmozódni. A vírus ezeken a mérgeken lakomázva virul. Az EBV-vel kapcsolatban van még egy fontos titok: a legjobb barátja egy baktérium, a Streptococcus. Ilyenkor a test nemcsak a vírussal, hanem a baktériumokkal is küzd, ami még inkább megzavarja az immunrendszert. Az EBV kettes stádiumában a Streptococcus felkúszhat és megtámadhatja a torkot vagy az orr-és szájüreget. Lefelé is terjedhet, ilyenkor húgyúti vagy vaginális fertőzéseket okozhat.

3. Hármas stádium:

Amint a vírus megtelepszik a májban, lépben vagy egyéb szervben, ott fog fészkelni. (Az egyik ismerősömnek a pajzsmirigyét támadta)

Ettől kezdve, ha egy orvos tesztekkel ki akarja mutatni az Epstein vírust, antitesteket fog találni, amit úgy értelmez majd, hogy volt fertőzésünk, amikor az EBV a mononukleózis fázisában volt. Ilyenkor a véráramban már nem mutatható ki az akítv vírus. A helyzet az, hogy a vírus még mindig él és újabb tneteket okoz… a teszteket pedig kicselezi. Ennek az az oka, hogy a májban vagy lépben vagy más szervünkben lakik és ennek kimutatására még nem léteznek szűrővizsgálatok. A szerveinkben kimutathatatlanul bújkáló vírussal a testünk feltételezi, hogy megnyerte a háborút és a betolakodó elpusztult. Az immunrendszer vissza áll a normál működésre, az orvos gyógyultnak nyilvánít. Ha egy agresszívabb törzs támadt meg, akkor “alva” is komoly problémákat okozhat.

A vírus háromfajta mérget termel:

 • Vírusmellékterméket választ ki, ami egyre nagyobb jelentőségre tesz szert, amint a vírus egyre több sejtet növeszt, a terjeszkedő hadserege tovább táplálkozik és egyre bocsátja ki a mérgező mellékterméket. Ezt az anyagot gyakran spirochaetaként (baktériumoknak hitt vírus tokokként) azonosítják, melyek hamis pozitív eredményt hoznak a Lyme-kór szűrővizsgálata során.
 • Amikor egy vírus elpusztul, ami igen gyakori, hiszen 6 hetes az életciklusa, a visszamaradó tetem maga is toxikus és tovább mérgezi a testet. Ez a probléma egyre súlyosbodik és kimerültséget okoz.
 • Az EBV fenti két folyamata során termelt mérgei képesek arra, hogy neurotoxint termeljenek. Ez azt jelenti, hogy olyan méreganyagokat hoznak létre, amelyek károsíthatják az idegműködést és megzavarja az immunrendszert és megakadlyozza, hogy elpusztítsa a vírust.

Többek között ezek a komoly problémák származhatnak abból, ha az EBV befészkeli magát a szervekbe:

 • A májfunkció lelessul, azaz nem megfelelően méregtelenít
 • előkészíti a hepatitis C számára a talajt
 • A renyhe májfunkció csökkenti a gyomor sósavtartalmát és a bélcsatornák kezdenek toxikussá válni
 • Olyan élelmiszerekre leszünk érzékenyek, amelyekre azelőtt soha.

A vírus kivárja, amíg eljön az ő ideje, és a stresszhormonok jelzik neki, hogy különösen sebezhető állapotban vagyunk- mondjuk azért, mert két végén égetjük a gyertyát, súlyos érzelmi válságon mentünk keresztül vagy fizikai trauma,például autobaleset ért. Amikor a vírus készen áll a nagy ugrásra, akkor elkezdi kiválasztani a neurotoxint és ezzel még tovább terheli a szervezetünket.

Pajzsmirigy-alulműködés és egyéb pajzsmirigy rendellenességek:

Az EBV okozza többek között a pajzsmirigy rendellenességeket. Bele értve a Hashimoto-thyreoiditist, a Graves-Basedow-kórt, a pajzsmirigyrákot és a pajzsmirigy egyéb megbetegedéseit.

Amint az EBV bejutott a pajzsmirigybe, elkezdi befúrni magát a szövetekbe, miközben elpusztítják a pajzsmirigy sejteket, közben felkarcolják a szövetet. Ezzel többmillió embernél okoznak kisebb vagy nagyobb pajzsmirigy rendellenességet. Az immunrendszerünk észre veszi és megpróbálja elpusztítani a vírust. A kibocsátott neurotoxinok és mérgező anyagok azonban felveszik a versenyt. Mivel az EBV a pajzsmirigyben bújkál, az immunrendszer nem tudja felcímkézni a vírust. A szervezetünknek van egy B terve is: kalciumzárványokat hoz létre, amellyel próbálja körülzárni a vírusokat, ezek lesznek az ún.göbök. A vírusok először kikerülik ezt a támadást és szabadon maradnak. Másodszor, azok a sejtek, amiket sikerült zárványokba zárni, életben maradnak és ezt a cellát kényelmes otthonná alakítja, ahol a pajzsmirigyóünkből táplálkozik, elszívva onnan az energiát. A vírussejt végül élő. növekvő egységgé alakítja a börtönét és cisztákat hoz létre.  Mindeközben a sok vírussejt, amelyet nem zártak göbökbe, tovább gyengítik a pajzsmirigyet és ezáltal csökkenti a testünk működéséhez szükséges hormontermelés hatékonyságát. A pajzsmirigyhormonok hiánya az EBV méreganyagaival párosítva súlygyarapodáshoz, kimerültséghez, ködös gondolkodáshoz, memórizavarhoz, depresszióhoz, hajhulláshoz, álmatlansághoz és izomgyengeséghez vezethet. Az EBV egyik ritka, különösen agresszív törzse pajzsmirigyrákot okozhat.

Az Epstein-Barr-vírus stratégiai okoból foglalja el a pajzsmirigyet:

Az endokrin rendszert akarja összezavarni és nyomás alá helyezni. A mellékvese terhelésével fokozódik az adrenalintermelés, az adrenalin pedig az EBV kedvenc tápláléka.

4. Négyes stádium:

Az EBV végső célja, hogy a pajzsmirigyet elhagyva gyulladást okozzon a központi idegrendszerben. Az immunrendszer normál körülmények között ezt nem hagyná. Ha azonban az EBV a hármas stádiumban sikeresen legyengített, akkor a negyedik stádiumban képes lesz a támadásra.

Nagyon fontos tudni, hogy a vérvizsgálat, röntgen felvétel és MRI semmit sem mutat ki, ezért az orvosok számára nem derül ki, hogy a vírus okozza az ideggyuladást. A négyes stádium rengeteg rejtélyes betegséget okoz, ezért meglehetősen sok fejtörést okoz az orvosoknak.

Ilyenkor az történik, hogy a sérült idegek “vészhelyzethormont” választanak ki, hogy értesítsék a testet. A négyes stádiumban az EBV észleli ezt a hormont és oda küldi a seregeit, akik rácsatlakoznak a sérült idegekre. Ha ez bekövetkezik, akkor izom- és izületi fájdalmakat okoz, migrénes fejfájást, folyamatos kimerültséget, szédülést, üvegtesti homályt (úszó homályok a szemben). Ezek mind olyan tüneteggyüttesek, amelyeket az orvosk bevallottan nem értenek és amelyekre nem tudnak gyógymódot.

A következő részben arról lesz szó, hogy hogy tudunk megszabadulni az Epstein-Barr-vírustól függetlenül attól, hogy a fertőzés hányadik stádiumban van.

1 válasz
 1. Makáné Vona Szilvia
  Makáné Vona Szilvia says:

  Tisztelt Cím!
  Nagyon érdekes volt a cikk, köszönöm szépen, az utolsó mondatára vissza utalva “következő részben arról lesz szó, hogy hogy tudunk megszabadulni az Epstein-Barr-vírustól függetlenül attól, hogy a fertőzés hányadik stádiumban van.” Kérem segítsen megtalálni ezt a bizonyos következő részt!!!!
  Nagyon köszönöm

  Válasz

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük